dddeeefff

Är högskoleprovet svårt?

Enligt många är det svåraste med högskoleprovet tidspressen, då man har 55 minuter på sig på varje prov att svara på de 40 uppgifterna. För att hinna svara på varje fråga med så många rätt som möjligt gäller det att vara både snabb och noggrann.

 

Vad man anser är svårt är mycket personligt då hela provet är uppbyggt på många olika uppgifter. Vissa är mycket bra på språk och tycker att den verbala delen är lätt men kanske har stora problem med den kvantitativa delen, och vise versa.

 

Svårighetsgraderna på uppgifterna ligger på gymnasial nivå. Tekniskt sett har man förutsättningar att skriva alla rätt om man kommer ihåg allting man lärt sig från gymnasiet och grundskolan. Det finns exempelvis inga uppgifter som kräver avancerade kunskaper i specifika områden såsom kemi, fysik, geografi m.m.

 

Det beror även på vilket mål man har med provet. Den utbildning som hade högst antagningspoäng höstterminen 2017 var läkarprogrammet i Lunds Universitet där man behövde 1.8 för att bli antagen. Att skriva 1.8 är mycket svårt då alla resultat är normalfördelade och det gäller att skriva bättre än 99,4% av provdeltagarna för att få 1.8 eller bättre.

Testa vår onlineutbildning inför högskoleprovet

  • Vi garanterar att du höjer ditt resultat – annars får du pengarna tillbaka
  • Komplett onlineutbildning – allt du behöver inför provet
  • Våra experter som skrivit 2.0 ger dig sina bästa tips