Allmänt om högskoleprovet
Högskoleprovet är ett prov utanför den ordinarie grundskole- och gymnasieutbildningen som prövar kunskap och skicklighet som anses nödvändiga för fortsatta studier, ett så kallad studiefärdighetsprov. Provet är frivilligt och arrangeras av universitets- och högskolerådet vid två per år (typiskt under mars/april samt oktober). Mot en anmälningsavgift registreras du att skriva provet på närmsta provort. I april 2017 skrev nästan 77 000 högskoleprovet på 120 orter runtom i Sverige.
Men varför vill så många skriva högskoleprovet? Enkelt! Med resultat från provet kan du komma in på fler eftergymnasiala utbildningar än om du söker enbart med gymnasiala betyg. Antagningsprocessen till utbildningar på högskolenivå tittar nämligen på meriter från både gymnasiet och högskoleprovet. Detta innebär att du som skrivit ett högskoleprov får en andra chans att bli behörig till just den utbildning du önskar. Ett resultat från högskoleprovet placerar dig i ytterligare en urvalsgrupp i antagningen. Detta kan bara förbättra dina chanser att ta dig in på en utbildning. Det finns även de som skriver högskoleprovet som en personlig utmaning. Skriver man provet flera gånger behåller man det bästa giltiga provresultatet till nästa ansökan.
Redan ett par dagar efter att ett prov hållits publiceras det officiellt på Studera.nu, en av universitets- och högskolerådets hemsidor. Efter ytterligare några dagar finns även facit att tillgå. Cirka fyra veckor efter avslutat prov kommer resultatet, som finns att hitta via Studera.nu. Du behöver inte göra något för att provresultatet ska räknas med vid din nästa ansökan. Provresultatet är registrerat till ditt personnummer och går därmed att hitta på Antagning.se till nästa ansökningsperiod.
Till dig med läs- och skrivsvårigheter eller annan funktionsnedsättning finns bra hjälp att få i form av förlängd provtid eller till och med specialutformade prov. Detta är inget som går att lösa på plats under provtillfället utan du behöver söka kontakt med ditt aktuella lärosäte. Du som genomför Försvarsmaktens grundutbildning har möjlighet att få ditt högskoleprov betalt samt ledighet i samband med tillfället.
Testa vår onlineutbildning inför högskoleprovet
- Vi garanterar att du höjer ditt resultat – annars får du pengarna tillbaka
- Komplett onlineutbildning – allt du behöver inför provet
- Våra experter som skrivit 2.0 ger dig sina bästa tips